Apple heeft recentelijk nieuwe richtlijnen gepubliceerd voor het plaatsen van apps in de App Store. De regels voor welke apps worden toegelaten zijn flink aangescherpt.

Apple legt uit dat op dit moment een groot percentage apps in de App Store bestaat uit kopieën, spam apps en apps die al langere tijd niet gedownload zijn. Dit heeft er toe geleid dat Apple de richtlijnen heeft aangepast om het aantal unieke apps te vergroten en de App Store op te ruimen. Wat goede een goede motivatie is, maar wel gevolgen voor jou kan hebben.

Sectie 4.2.6 van de nieuwe richtlijnen zorgde hier en daar voor bezorgdheid van onze klanten. De richtlijn stelt dat apps gemaakt met een ‘app generation service’ niet meer toegelaten worden in de App Store. Simpel gezegd betekent dit dat Apple het recht heeft om alle apps te weigeren die een code basis of template delen met een andere app. Hierdoor waren veel mensen bezorgd dat alle apps die gemaakt waren met een no-code appbuilder zouden worden geweigerd door Apple. Gelukkig hebben wij goed nieuws; AppMachine heeft tot nu toe nog geen enkele afkeuring gehad op basis van 4.2.6 en we hebben bevestiging van Apple ontvangen dat we door mogen gaan met het publiceren van apps namens onze klanten.

Toch hebben we gekozen om een gedetailleerde pre-check voor het inzenden van de app te introduceren. Als we onderdelen van de app tegenkomen die niet kloppen met de nieuwe richtlijnen, mailen we je informatie en tips over hoe je dit kunt aanpassen. Dit maakt het inzendingsproces een stuk efficiënter.

Wat jij kan doen om een app te maken die voldoet aan de nieuwe richtlijnen

Er zijn verschillende dingen die jij als onze klant en app ontwikkelaar kan doen tijdens het bouwen van een app, die de kans dat jouw app gepubliceerd wordt vergroten. Wij hebben de belangrijkste tips verzameld en verdeeld in 5 categorieën. Als je de complete richtlijnen wilt lezen klik dan hier.

1. Veiligheid

Als mensen een app installeren, willen ze een veilige app met gepaste inhoud. Jouw app mag geen schokkende of aanstootgevende inhoud bevatten, schadelijk zijn voor apparaten of fysieke schade kunnen aanrichten door gebruik.  Zorg ervoor dat de app contactinformatie bevat zodat bereikbaar bent voor vragen en support en zorg ervoor dat dit zo makkelijk mogelijk is.

2. Prestaties

Voordat je de app inzendt, moet deze helemaal af zijn; dit betekent dat alle informatie en metadata compleet zijn en URLs goed werken. Beschrijvingen, screenshots en previews moeten de inhoud van de app goed weergeven en up to date worden gehouden. Daarnaast is het belangrijk dat categorie en genre selecties, ratings en keywords ingevuld zijn en passen bij de inhoud van de app. Wees eerlijk over wat de app kan en wat de features zijn, Apple wijst apps die niet functioneren als aangegeven af. Zorg er ten slotte voor dat de uiteindelijke versie van jouw app getest is op bugs en stabiliteit voordat je deze inzendt.

*Het is belangrijk om te weten dat AppMachine geen incomplete apps reviewed en deze niet meegenomen worden in onze pre-check.

Insturen van apps die niet af zijn of alleen template opties gebruiken worden geweigerd door Apple

3. Business

Er zijn veel manieren om geld te verdienen met je app, maar je belangrijk is dat jouw business model direct duidelijk is (leg dit uit in de metadata en App Review notes). Als er onduidelijkheden zijn over de app werkt of in-app aankopen niet gelijk herkenbaar zijn, kan dit de review vertragen of er zelfs voor zorgen dat de app wordt geweigerd. Je kan gebruikers de optie geven om functies en functionaliteiten te kopen, maar je mag hiervoor alleen in-app aankopen gebruiken.

4. Design

Elke app moet uniek zijn en iets toevoegen aan de store dat er nu nog niet is (unieke inhoud en ontwerp). Kopieer geen andere apps, maar kom met eigen ideeën. Apps die geen uniek ontwerp hebben en alleen gebruik maken van template skins, afbeeldingen, inhoud etc. worden afgewezen door Apple. Gebruik je skills en fantasie, de mogelijkheden zijn eindeloos!

De guidelines betekenen ook dat je niet meerdere versies van een soortgelijke app mag insturen. Ontwikkelaars die dit wel doen zullen worden verwijdert uit het iOS developer programma.

Insturen van meerdere versies van dezelfde app zorgt ervoor dat je verwijdert wordt uit het iOS developer programma.

Elke app moet features, content en user interface bevatten die ervoor zorgen dat het meer dan een opnieuw verpakte website is. Een app heeft grotere kans om geaccepteerd te worden als deze handig en uniek is en blijvende (entertainment) waarde heeft. Dit betekent dat, afgezien van catalogi, apps niet voornamelijk marketingmateriaal, advertenties, web teksten of een verzameling links mogen zijn.

Apps moeten bedoeld zijn voor een groter aantal gebruikers en aantrekkelijk zijn voor een brede consumenten markt. Als een app alleen interessant is voor een kleine groep mensen, kan Apple de app afwijzen omdat Apple aangeeft dat de App store niet het juiste forum is voor persoonlijke apps, portfolio’s, fotoalbums etc.

Apps bedoelt voor een klein publiek worden afgewezen door Apple

5. Juridisch

Alle apps moeten voldoen aan de juridische vereisten van elke locatie waar de app beschikbaar is. Dit betekent ook dat de privacy van alle gebruikers beschermd moet worden en dat hun informatie met zorg behandeld wordt. Zorg ervoor dat een app alleen inhoud bevat die jij hebt gecreëerd of waarvoor je toestemming hebt om het te gebruiken. Wees daarnaast zeker dat alle vermeldingen van Apple productnamen goed gespeld zijn in jouw app (dus iPhone in plaats van Iphone, iTunes in plaats van iTunez) is dit niet het geval zal Apple jouw app weigeren.

We hope dat deze tips nuttig voor je zijn en het makkelijker maken om een unieke app te creëren die voldoet aan de nieuwe guidelines.