1. Blog
  2. Mobile App Marketing

Geld verdienen met apps in 2023? Zo doe je dat

,

Wil je geld verdienen met apps in 2023? Goed nieuws: het kan écht! Maar, je hebt wel een slimme aanpak nodig. In dit artikel duiken we in de wondere wereld van lucratieve verdienmodellen voor apps.

Dit artikel in 30 seconden:#

  • Een app levert alleen geld op wanneer je echt iets waardevols toevoegt voor je gebruikers. Dat kan bijvoorbeeld zijn in de vorm van amusement en vermaak, een nuttige toepassing of een probleem oplossen. Een helder doel is daarbij cruciaal. Daarnaast is het jouw doel om omzet te genereren met je app. Daar heb je een goede strategie voor nodig.
  • Weet je het doel van je app? Dan is het tijd voor een goede strategie: je kent je doelgroep, je weet wat je app uniek maakt, je zorgt dat je app van kwaliteit is en je doet regelmatig testjes om je app gebruiksvriendelijker te maken. Bonus tip: Promoot je app door gebruik te maken van eigen media, zoals je e-maillijst en socialmediakanalen.
  • Een verdienmodel is een manier om geld te verdienen met je app. Wat het juiste verdienmodel voor jou is, verschilt per app: wie is je klant en wat voor diensten bied je aan?
  • Er zijn verschillende verdienmodellen die je kunt gebruiken om geld te verdienen met je app, zoals advertenties, betaalde apps en in app aankopen. Een ander verdienmodel is een white label app maken voor andere bedrijven.
  • De tijd waarin alleen programmeurs een mobiele app kunnen bouwen is voorbij. Snel en eenvoudig een app maken? Dat doe je met een app maker. Een app maker zoals AppMachine wordt ook wel no-code app builder genoemd. Je bouwt je app hierbij op via een drag-and-drop systeem waarbij je alle opties en design naar eigen wens samenstelt, zonder enige programmeerkennis.
  • Je kunt ook geld verdienen als white label app reseller door apps voor andere bedrijven te gaan maken.
Geld verdienen met apps

Hoe kun je geld verdienen met apps in 2023?#

Er zijn veel keuzes die je moet maken als je geld wil verdienen met je app:

  • Wil je dat gebruikers je app downloaden op de telefoon? Kies je dan voor Android app of een app voor de Apple App Store? Of wil je een hybride app, waarbij je app te gebruiken is via internet (je PC) en mobiel?
  • Wil je totale controle door je app zelf te maken? Of besteed je dit liever uit?
  • En op welke manier wil je eigenlijk geld verdienen met je app (je verdienmodel)? Wil je dat jouw klanten in-app aankopen doen? Dus aankopen in jouw app zelf? Maak je jouw app gratis of bied je jouw app tegen betaling aan? 
  • Een veelgebruikt verdienmodel voor apps is het freemium model. Het downloaden en gebruiken van de app is hierbij gratis. Maar om bepaalde (extra) functionaliteiten in de app te gebruiken moet de gebruiker alsnog betalen.

Voordat je geld verdient met je app, zorg je ervoor dat je app de moeite waard is. Doe je dit goed, dan heb je straks misschien wel miljoenen gebruikers van je app. Of je hebt een heel specifieke niche die bestaat uit een kleine doelgroep van loyale klanten die bereid zijn (meer) te betalen voor jouw app of een abonnement afsluiten.

De bekendste apps zoals TikTok of WhatsApp kent natuurlijk iedereen. Die zijn gratis te gebruiken en verdienen hun geld met reclame. Betaalde apps zijn vaak spelletjes. Minecraft en Monopoly zijn hier bekende voorbeelden van.


Maar wist je dat er ook apps zijn waarmee gebruikers juist geld verdienen?

Makkelijk geld verdienen is voor veel mensen onweerstaanbaar! Een populaire app met meer dan 50 miljoen downloads waar gebruikers dol op zijn is Google Opinion Rewards. Hiermee verdienen gebruikers geld door enquêtes in te vullen. Een soortgelijk voorbeeld is Survey Junkie. Hier verdien je punten door het invullen van enquêtes. Als klanten 1000 punten inwisselen verdienen ze daarmee geld.

Zo is je app niet alleen een interessant verdienmodel voor jou, maar ook interessant voor je klanten. Dat vergoot de kans op succes enorm.

Oké, let op! Hier zijn een paar gouden tips om ervoor te zorgen dat de basis van je app ijzersterk is.

Meer omzet uit je app halen? Volg deze 5 stappen#

Het is tijd voor een slimme strategie: Wil je geld verdienen met apps in 2023? Dan moet je basis goed zijn. 

  1. Sta stil bij wat je écht wilt bereiken. Wat is je hoofdoel met jouw app?
  2. Duik in de wereld van je doelgroep en leer ze door en door kennen.
  3. Ontdek wat jouw app zo uniek en onweerstaanbaar maakt.
  4. Lever topkwaliteit zodat je gebruikers moeiteloos en foutloos je app gebruiken.
  5. Experimenteer en verzamel feedback van je gebruikers om je app nóg beter te maken.

Hieronder gaan we dieper op deze stappen die nodig zijn voordat je geld kan verdienen met apps.

Stap 1: Wat is het doel van je app#

Denk al tijdens het ontwerp-proces na over de schermen en knoppen in je app: hoe dragen ze bij aan je doel om geld te verdienen met je app?

Wil je dat klanten in-app aankopen doen? Zorg er dan voor dat het ontwerp van je app hierop is ingericht met de juiste call to actions, up-sells en cross-sells.

Bied je een betaalde app aan? Zorg dan zo snel mogelijk voor goede reviews. Dit verlaagt de drempel voor nieuwe gebruikers omdat ze vooraf zien dat jouw app de moeite waard is.

Wil je totale controle over het ontwerpproces van je app? Dan kun je het beste je app zelf maken: AppMachine heeft een eenvoudige drag-and-drop-systeem waarbij een app bouwen zo eenvoudig is als met lego spelen.

Stap 2: ken je doelgroep#

Weet wie je doelgroep is: elke marketeer weet dat "iedereen" een slechte doelgroep is. Zorg er dus voor dat je jouw doelgroep kent:

  • Hoe oud zijn ze?
  • Wat vinden ze leuk?
  • Wat niet?
  • Doen ze een beroep of volgen ze een opleiding?
  • Hoeveel geld hebben ze te besteden?
  • Welke problemen hebben ze?

Heb jij jouw doelgroep helder? Dan weet je precies hoe en waar je hen bereikt om jouw app te promoten. Ook weet je waarmee je de aandacht trekt en wat de app aan functionaliteit moet hebben om je gebuirkers tevreden te stellen.

Stap 3: weet wat je app uniek maakt#

Stel jezelf deze belangrijke vragen:

  • Waarvoor gebruiken mensen jouw app?
  • Wat maakt jouw app anders dan andere apps?
  • Hoe onderscheid jouw app zich van de concurrentie?

Als je geld verdienen wil met apps, is het belangrijk dat je doelgroep weet wat er bijzonder is aan jouw app. Wat doe jij anders, waarom moeten ze bij jou zijn. Draag dit vervolgens ook uit zodat iedereen dit direct ziet. Bied app gebruikers ook exclusieve voordelen aan om het downloaden te stimuleren.

Stap 4. zorg voor kwaliteit#

Kwaliteit staat voorop. Werkt er iets niet? Dan beland je app snel in de prullenbak. Alleen als je app van kwaliteit is komen je klanten terug. Negatieve reviews zijn funest voor je app. Laat je app dus testen voordat je hem uploadt naar de app stores.

En dan zijn we alweer bij het laatste punt:

Stap 5. experminteer en verzamel data#

Wil je geld blijven verdienen met je app? Zorg dan dat je jouw app continu blijft verbeteren. Ook nadat die in de in de Google Play Store of in de App Store staat. Bijvoorbeeld om bij te blijven bij de nieuwe technische ontwikkelingen. Zoals je weet: stilstand is achteruitgang.

Ook voor een hogere omzet wil je steeds blijven testen. Dit doe je met een A/B test: kleine testjes waarbij je telkens 2 dingen test, zoals:

  • aanbiedingen;
  • koppen;
  • afbeeldingen;
  • CTA's (Call-to-actions).

Kleine verschillen in uiterlijk of tekst kunnen een enorm verschil in resultaat opleveren. Het is verstanding om je app altijd te blijven verbeteren en doorontwikkelen.

Bonus tip: hoe je meer geld verdient door gratis bezoekers naar je app te leiden#

Hoe je meer bezoekers naar je app leidt? Daar heb je natuurlijk diverse app marketing strategieën voor. Maak gebruik van wat je al hebt!

Je leidt meer bezoekers naar je app door gebruik te maken van jouw:

  • social media;
  • website;
  • je e-maillijst.

De mensen die je volgen via deze kanalen zijn mensen die al in je bedrijf of product zijn geïnteresseerd. Laat ze weten dat jouw app bestaat. De kans is groot dat ze hem direct downloaden. Zo haal je eenvoudig je eerste gebruikers binnen.

Zorg ervoor dat je jouw doelgroep zo vroeg mogelijk bij het proces betrekt. Vraag jouw fans en volgers om hun feedback. Dit voorkomt dat je tijd besteed aan zaken waar niemand op zit te wachten.

Hoe vind je het juiste verdienmodel? 3 manieren om geld te verdienen met apps#

Wat is het juiste verdienmodel voor jou app?

Dat verschilt per app. Wie is je klant en wat voor diensten bied je aan? Welke verdienmodellen passen daarbij?

Er zijn verschillende verdienmodellen die je kan combineren om meerdere inkomstenbronnen te genereren. Welke verdienmodellen dat zijn en welke de juiste is voor jou bespreken we hieronder.

We bespreken hieronder de succesvolle verdienmodellen waarmee je geld verdient voor je app:

  • advertenties;
  • betaalde apps;
  • freemium model;
  • in app aankopen.

Ten slotte geven je als bonus tip waarmee geld verdienen met apps nog makkelijker gaat.

1. Geld verdienen met in-app advertenties#

Een snelle en effectieve manier om geld te verdienen met apps? Dat doe je met advertenties.
⁠Er zijn genoeg manieren om geld te verdienen met advertenties in je app. Zorg wel voor een goede balans.

Laat niet te vaak en te veel advertenties zien en zorg ervoor dat er samenhang is met je app. Toon geen of minder advertenties aan de gebruikers die hebben betaald voor jouw app. Bij het juiste verdienmodel en met goed nadenken kun je met de gebruikers die je app downloaden veel verdienen.

Er zijn ook regels voor het tonen van advertenties in jouw app. Je moet tenminste 50% van de pixels van de advertentie tonen. Dit moet in ieder geval één seconde zichtbaar zijn. Doe je dit niet dan is je advertentie ongeldig. Zorg ervoor dat je dit goed hebt geregeld.

Er zijn verschillende typen advertenties die je kunt gebruiken in je app:

  • Native advertenties: Deze advertenties worden getoond in samenhang met de content van jouw app. Denk bijvoorbeeld aan de advertenties die worden getoond op social media tussen de berichten door. Het doel van deze advertenties is om op te gaan met de rest van jouw app. Je gebruiker wordt geprikkeld door de advertentie tijdens het scrollen. 
  • Banner advertenties: Dit zijn de advertenties die je het vaakst tegenkomt. Ze verschijnen voornamelijk aan de boven- of onderkant van het scherm. Je app blijft wel in beeld. De banner advertentie bestaat uit een balk met tekst en in sommige gevallen een afbeelding. Je wordt geprikkeld om op een knop te drukken. Nadat er op de knop is gedrukt moet de gebruiker een handeling uitvoeren. 
  • Full-screen advertenties: Of in het Engels: Interstitial Ads. Gebruikers vinden dit soort advertenties minder vervelend en opdringerig. De gebruiker van je app krijgt deze advertentie te zien wanneer er sprake is van een verandering. Een voorbeeld hiervan is wanneer er tussen verschillende levels in een game wordt gewisseld. Deze advertentie kan bestaan uit een video of een afbeelding met tekst.
  • Reward Ads: De gebruiker van je app krijgt een beloning als hij of zij een video van een adverteerder afkijkt. Deze beloningen kunnen bijvoorbeeld punten zijn waarmee virtuele aankopen worden gedaan.
  • Gamified Ads: Deze advertenties geven de gebruiker van jouw app de kans om het product van de advertentie te proberen. Er wordt een kleine versie getoond. Nadat de gebruiker deze versie heeft geprobeerd krijgt deze de optie om het product te installeren. Deze advertenties zijn leuk en stimulerend voor je gebruikers. Ook kan dit soort advertentie erg winstgevend zijn.  
  • Video ads: Dit zijn heel vaak korte videoclips van 30 seconden tot 2 minuten. In deze video wordt de gebruiker van jouw app gestimuleerd om op de advertentie te drukken. Deze vorm is erg succesvol en heeft een goed doorklikpercentage wanneer de inhoud relevant is voor jou gebruikers. 

  • Video ads met beloningDeze advertenties worden vaak gebruikt bij games. De gebruiker van jouw app kijkt een video en krijgt vervolgens een beloning. Deze beloning kan in jouw app worden gebruikt. Deze manier heeft een goed doorklikpercentage en kan verder worden uitgebreid met beloningen voor achtereenvolgende dagen. 
  • Offerwall ads: Deze advertentie toont een pagina met een lijst. In deze lijst staan verschillende mogelijkheden. De gebruiker van jouw app wordt hierdoor geprikkeld. Je gebruiker kan zelf kiezen voor welke aanbieding hij of zij kiest. Vaak gaat het om extra levens of valuta in een game. Dit soort advertentie heeft een hoge betrokkenheidsscore. Ook wordt er door dit soort advertenties meer tijd besteed in jouw app door de gebruiker. 

2. Betaalde apps: Het beste verdienmodel?#

Een ander verdienmodel is met betaalde apps. "Maar willen mensen wel betalen voor een app?" denk je misschien. Om die vraag te beantwoorden kijken we eerst naar de statistieken.

We beginnen eerst met het algemene plaatje:

Hoeveel mensen willen betalen voor apps?

Onderzoek via Google levert de volgende resultaten op:

  • de overige 10% zijn dus betaalde apps.

Volgens Statistica was het aantal iPhones in de Verenigde Staten 125 miljoen (2022). Dat betekent dat 12,5 miljoen mensen (10% hiervan) bereid zijn om te betalen voor een app in de App Store.

En Android? Er zijn 135 miljoen apparaten in de Verenigde Staten (2022). Als je de voorgaande lijn doortrekt, zijn er dus 13,5 mensen (10%) bereid om voor een Android app te betalen.

Samen (Android + Apple-gebruikers) zijn dit 26 miljoen mensen in de VS die bereid zijn te betalen voor apps. Er zijn dus genoeg mensen bereid om te betalen voor (waardevolle) apps.

3. Geld verdienen met apps door in app aankopen#

De derde manier om geld te verdienen met apps zijn in-app aankopen.

Enkele feitjes over aankopen in je app:

  • Er waren in 2022 wereldwijd 16 miljard mobiele telefoons volgens Statistica.

Er zijn dus 800 miljoen gebruikers wereldwijd (5% van 16 miljard) die in-app aankopen doen.

Een gedeelte van je opbrengsten zul je wel moeten delen met het platform die deze apps mogelijk maakt: Apple en/of Google.

Hoeveel van je opbrengsten gaan naar Apple en/of Google?

Als je omzet onder de 1 miljoen per jaar blijft, dan moet je 15% van je opbrengsten aan Apple en/of Google afdragen. Als je meer verdient, dan wordt dat 30%. Apple heeft sinds 2020 een App Store Small Business Program

Hoeveel geld geven gebruikers van telefoons uit aan in app aankopen?

Er is een klein verschil in hoeveel telefoongebruikers van Apple en/of Android gemiddeld uitgeven aan in app aankopen:

  • iPhone-gebruikers: $1,- (ongeveer €0,94 in februari 2023);
  • Android-gebruikers: $0,47 (ongeveer €0,44 in februari 2023).

Hoeveel geld je precies gaat verdienen met apps hangt af van de grootte van je doelgroep. Maar ook geografische en sociaal-economische factoren, zoals budget en inkomen, spelen een rol.

Doe dus onderzoek naar je doelgroep om te berekenen wat je (ongeveer) gaat verdienen met apps.



⁠Betaling ontvangen via de App Stores - Apple App Store en Google Play#

Dit is een van de makkelijkste manieren om betaald te krijgen voor je app. Je brengt je kosten in rekening door een download uit de app stores. Je plaatst je mobiele app in de store en kiest je prijs. Na een periode van 30 of 60 dagen ontvang je een cheque van Google of Apple.

Een nadeel is dat Google en Apple kosten berekenen. Zij houden 30% achter zodat je slechts 70% ontvangt. Toch is dit de meest simpele manier om geld te innen voor je app. Een voordeel is dat Apple alle betalingsverwerkingen en retouren afhandelt.

⁠Als je app op abonnementen is gebaseerd betaal je 30% bij de eerste download en bij verlenging van het tweede jaar is dit 15%.

Bonus tip: Verdien geld met apps door apps te gaan verkopen#

Als laatste geven we je een bonustip: geld verdienen met apps door apps te verkopen.

Hoe dit werkt?

Simpel, jij bouwt een app die handig is voor bedrijven in een bepaalde branch of markt, bijvoorbeeld voor kerken. Je verkoopt hem aan 1 bedrijf, of kerk in dit voorbeeld. Als zij er vervolgens erg blij mee zijn, dan kun je andere soortgelijke bedrijven ook enthousiast maken over een zelfde app. Je past dan natuurlijk de design en de functies een beetje aan naar de wensen van de nieuwe klant.

Maak 1 standaard app en verkoop die meerdere keren als reseller


De belangrijkste voordelen:

  • snelheid: als je de app eenmaal hebt, kun je hem kopieren, omdat ze in de basis allemaal hetzelfde zijn, je hoeft alleen wat kleine aanpassingen te doen;
  • kostenbesparend: een standaard app is tot wel 10 keer zo goedkoop als een maatwerk app Lees hier meer over de kosten van het app bouwen;
  • kwaliteit: je weet zeker dat je app voldoet aan een bepaalde kwaliteit.

Bedrijven kunnen er dan voor kiezen bepaalde functies van deze app wel of niet te gebruiken. En jij past de app vervolgens aanpassen naar hun huisstijl.

Standaard apps zijn dus een uitstekende manier om een app te gebruiken van hoge kwaliteit, maar dan zonder hoge kosten.

"Maar," hoor ik je zeggen, "Ik kan niet programmeren."

Dat hoeft ook niet, want met AppMachine kun je snel en eenvoudig zelf een app maken zonder programmeerkennis.

Je maakt namelijk gebruik van een eenvoudig drag-and-drop systeem. Hiermee bouw je apps zonder ook maar enige programmeerkennis.

De mogelijkheden zijn eindeloos, denk aan een app voor:

  • online winkelen;
  • papier vervangen voor PDF's;
  • interne communicatie;
  • urenregistratie;
  • toeristische informatie;
  • helpdesk en klantenservice
  • bestellen en bezorgen;
  • afspraken maken;
  • gegevens verzamelen;

Ontdek hier hoe jij geld gaat verdienen als app reseller...

Ook voor bedrijven kun je apps maken om bedrijfsprocessen te ondersteunen

3 redenen waarom een app maker handig is#

Je weet nu dus het doel van je app, je strategie en je verdienmodel. Dan zijn we bij de laatste stap beland: het bouwen van de app.

Ben je een professionele software-ontwikkelaar met weinig tijd? Een whizzkid die graag wat wil bijverdienen? Of een ondernemer die zijn of haar bedrijf wil laten groeien met een app?

Dan heeft een app maker verschillende voordelen:

  • kant-en-klare templates;
  • een eenvoudig drag-and-drop systeem;
  • een support service die je bij alle (technische) problemen direct helpt.

Zelf een app maken? Probeer dan AppMachine gratis uit en ervaar hoe eenvoudig en leuk een app maken is!

Tot slot#

De sleutel tot het verdienen van geld is het creëren van een app die op de een of andere manier waarde toevoegt voor gebruikers, zoals entertainment of het oplossen van een probleem. Je moet een duidelijk doel hebben en een strategie creëren die het kennen van het doelpubliek omvat, ervoor zorgen dat de app van hoge kwaliteit is, en de app regelmatig testen voor verbeterde gebruiksvriendelijkheid.

Er zijn verschillende manieren om geld te verdienen met apps, waaronder advertenties, betaalde apps, in-app aankopen en white label apps. Heb je al een app idee en weet je nu welk verdienmodel daar het beste bij past? Ga dan snel aan de slag en bouw jouw app!

Geld verdienen met apps: Veelgestelde vragen

Er zijn dus verschillende manieren waarmee je geld kan verdienen met apps. Heb je nog steeds vragen over hoe je een app ontwikkelt? Of hoe je geld verdient met apps? Dan geven de vragen hieronder een antwoord!

Kun je geld verdienen met een gratis app?
Met welke apps kan ik geld verdienen?
Kan ik zelf een app maken?

Related Posts