1. Blog
 2. Geld verdienen met apps? Zo doe je dat

Geld verdienen met apps? Zo doe je dat

,

Wil je geld verdienen met apps? Dan ben je niet de enige: Of je nu een bedrijfseigenaar bent die zijn doelgroep beter wil bereiken of een marketing bureau dat een passief inkomen wil verdienen... er is veel concurrentie. Om die reden heb je een goede strategie nodig om een app te maken die past bij jouw bedrijf. Hoe je dat doet? Dat leggen we uit in dit artikel over geld verdienen met apps. Schrijf je mee?

Dit artikel in 30 seconden:#

 • Een app levert alleen geld op wanneer je echt iets waardevols toevoegt voor je gebruikers. Dat kan bijvoorbeeld zijn in de vorm van amusement en vermaak, een nuttige toepassing of een probleem oplossen. Een helder doel is daarbij cruciaal. Daarnaast is het jouw doel om omzet te genereren met je app. Daar heb je een goede strategie voor nodig.
 • Weet je het doel van je app? Dan is het tijd voor een goede strategie: je kent je doelgroep, je weet wat je app uniek maakt, je zorgt dat je app van kwaliteit is en je doet regelmatig testjes om je app gebruiksvriendelijker te maken. Bonus tip: Promoot je app door gebruik te maken van eigen media, zoals je e-maillijst en socialmediakanalen.
 • Een verdienmodel is een manier om geld te verdienen met je app. Wat het juiste verdienmodel voor jou is, verschilt per app: wie is je klant en wat voor diensten bied je aan?
 • Er zijn verschillende verdienmodellen die je kunt gebruiken om geld te verdienen met je app, zoals advertenties, betaalde apps en in app aankopen. Een ander verdienmodel is een white label app maken voor andere bedrijven.
 • De tijd waarin alleen programmeurs een mobiele app kunnen bouwen is voorbij. Snel en eenvoudig een app maken? Dat doe je met een app maker. Een app maker zoals AppMachine wordt ook wel no-code app builder genoemd. Je bouwt je app hierbij op via een drag-and-drop systeem waarbij je alle opties en design naar eigen wens samenstelt, zonder enige programmeerkennis.
 • Je kunt ook geld verdienen door apps voor andere bedrijven te gaan maken.
Geld verdienen met apps

Hoe kun je geld verdienen met apps?#

Er zijn veel keuzes die je moet maken als je geld wil verdienen met je app:

 • Wil je dat gebruikers je app downloaden op de telefoon? Kies je dan voor Android app of een app voor de Apple App Store? Of wil je een hybride app, waarbij je app te gebruiken is via internet (je PC) en mobiel?
 • Wil je totale controle door je app zelf te maken? Of besteed je dit liever uit?
 • En op welke manier wil je eigenlijk geld verdienen met je app (je verdienmodel)? Wil je dat jouw klanten in app aankopen doen? Dus aankopen in jouw app zelf? Maak je jouw app gratis of bied je jouw app tegen betaling aan? 
 • Een veelgebruikt verdienmodel voor apps is het freemium model. Het downloaden en gebruiken van de app is hierbij gratis. Maar om bepaalde (extra) functionaliteiten in de app te gebruiken moet de gebruiker alsnog betalen.

Voordat je geld verdient met je app, zorg je ervoor dat je app de moeite waard is. Doe je dit goed, dan heb je straks misschien wel miljoenen gebruikers van je app. Of je hebt een heel specifieke niche die bestaat uit een kleine doelgroep van loyale klanten die bereid zijn meer te betalen voor jouw app of een abonnement afsluiten.

De bekendste apps zoals TikTok of WhatsApp kent natuurlijk iedereen. Die zijn gratis te gebruiken en verdienen hun geld met reclame. Betaalde apps zijn vaak spelletjes. Minecraft en Monopoly zijn hier bekende voorbeelden van.


Maar wist je dat er ook apps zijn waarmee gebruikers juist geld verdienen?

Makkelijk geld verdienen is voor veel mensen onweerstaanbaar! Een populaire app met meer dan 50 miljoen downloads waar gebruikers dol op zijn is Google Opinion Rewards: gebruikers verdienen geld door enquêtes in te vullen. Een soortgelijk voorbeeld is Survey Junkie. Hier verdien je punten door het invullen van enquêtes. Als klanten 1000 punten inwisselen verdienen ze daarmee geld.

Zo is je app niet alleen een interessant verdienmodel voor jou, maar ook interessant voor je klanten. Dat vergoot de kans op succes enorm.

Goed, dan volgen nu enkele tips zodat de basis van je app in orde is:

Deze 5 stappen zorgen voor meer omzet met jouw app#

Het is tijd voor een slimme strategie: Wil je geld verdienen met apps? Dan moet je basis goed zijn. 

 1. Bedenk goed wat je wilt bereiken.
 2. Ken je doelgroep.
 3. Weet wat maakt je app uniek maakt.
 4. Zorg voor kwaliteit.
 5. Doe testjes onder je gebruikers om je app te verbeteren.

Hieronder gaan we dieper op deze stappen die nodig zijn voordat je geld kan verdienen met apps.

Stap 1: Wat is het doel van je app#

Denk al tijdens het ontwerp-proces na over de schermen en knoppen in je app: hoe dragen ze bij aan je doel om geld te verdienen met je app?

Wil je dat klanten in app aankopen doen? Zorg er dan voor dat het ontwerp van je app hierop is ingericht met de juiste call to actions, up-sells en cross-sells.

Bied je een betaalde app aan? Zorg dan zo snel mogelijk voor goede reviews. Dit verlaagt de drempel voor nieuwe gebruikers omdat ze vooraf zien dat jouw app de moeite waard is.

Wil je totale controle over het ontwerpproces van je app? Dan kun je het beste je app zelf maken: AppMachine heeft een eenvoudige drag-and-drop-systeem waarbij een app bouwen zo eenvoudig is als met lego spelen.

Stap 2: ken je doelgroep#

Weet wie je doelgroep is: elke marketeer weet dat "iedereen" een slechte doelgroep is. Zorg er dus voor dat je jouw doelgroep kent:

 • Hoe oud zijn ze?
 • Wat vinden ze leuk?
 • Wat niet?
 • Doen ze een beroep of volgen ze een opleiding?
 • Hoeveel geld hebben ze te besteden?
 • Welke problemen hebben ze?

Heb jij jouw doelgroep helder? Dan weet je precies hoe en waar je hen bereikt om jouw app te downloaden. Ook weet je waarmee je de aandacht kunt trekken en wat de app aan functionaliteit moet hebben.

Stap 3: weet wat je app uniek maakt#

Stel jezelf deze belangrijke vragen:

 • Wat is het doel van je app?
 • Wat maakt jouw app anders dan andere apps?
 • Hoe onderscheid jouw app zich van de concurrentie?

Als je geld verdienen wil met apps, is het belangrijk dat je doelgroep weet wat er bijzonder is aan jouw app. Wat doe jij anders, waarom moeten ze bij jou zijn. Draag dit vervolgens ook uit zodat iedereen dit direct ziet. Bied app gebruikers ook exclusieve voordelen aan om het downloaden te stimuleren.

Stap 4. zorg voor kwaliteit#

Kwaliteit staat voorop. Werkt er iets niet? Dan beland je app snel in de prullenbak. Alleen als je app van kwaliteit is komen je klanten terug. Negatieve reviews zijn funest voor je app. Laat je app dus testen voordat je hem uploadt naar de app stores.

En dan zijn we alweer bij het laatste punt:

Stap 5. doe testjes#

Wil je geld blijven verdienen met je app? Zorg dan dat je jouw app continu blijft verbeteren. Ook nadat die in de in de Google Play Store of in de App Store staat. Bijvoorbeeld om bij te blijven bij de nieuwe technische ontwikkelingen. Zoals je weet: stilstand is achteruitgang.

Ook voor een hogere omzet wil je steeds blijven testen. Dit doe je met een A/B test: kleine testjes waarbij je telkens 2 dingen test, zoals:

 • aanbiedingen;
 • koppen;
 • afbeeldingen;
 • CTA's (Call-to-actions).

Kleine verschillen in uiterlijk of tekst kunnen een enorm verschil in resultaat opleveren. Het is verstanding om je app altijd te blijven verbeteren en doorontwikkelen.

Bonus tip: hoe je meer geld verdient door gratis bezoekers naar je app te leiden#

Hoe je meer bezoekers naar je app leidt? Daar heb je natuurlijk diverse app marketing strategieën voor. Maak gebruik van wat je al hebt!

Je leidt meer bezoekers naar je app door gebruik te maken van jouw:

 • social media;
 • website;
 • je e-maillijst.

De mensen die je volgen via deze kanalen zijn mensen die al in je bedrijf of product zijn geïnteresseerd. Laat ze weten dat jouw app bestaat. De kans is groot dat ze hem direct downloaden. Zo haal je eenvoudig je eerste gebruikers binnen.

Zorg ervoor dat je jouw doelgroep zo vroeg mogelijk bij het proces betrekt. Vraag jouw fans en volgers om hun feedback. Dit voorkomt dat je tijd besteed aan zaken waar niemand op zit te wachten.

Hoe vind je het juiste verdienmodel? 3 manieren om geld te verdienen met apps#

Wat is het juiste verdienmodel voor jou app?

Dat verschilt per app: wie is je klant en wat voor diensten bied je aan? Welke verdienmodellen passen daarbij?

Er zijn verschillende verdienmodellen die je kan combineren om meerdere inkomstenbronnen te genereren. Welke verdienmodellen dat zijn en welke de juiste is voor jou bespreken we hieronder.

We bespreken hieronder de succesvolle verdienmodellen waarmee je geld verdient voor je app:

 • advertenties;
 • betaalde apps;
 • freemium model;
 • in app aankopen.

Ten slotte geven je als bonus tip waarmee geld verdienen met apps nog makkelijker gaat.

1. Geld verdienen met in-app advertenties#

Een snelle en effectieve manier om geld te verdienen met apps? Dat doe je met advertenties.

Er zijn verschillende typen advertenties die je kunt gebruiken in je app:

 • Native advertenties: Native Ads ('natuurlijke advertenties') zijn advertenties die natuurlijk overkomen: ze passen perfect in het design (ontwerp) van je app. Bijvoorbeeld omdat ze lijken op een post (bericht) of knop in je app zelf.
 • Banner advertenties: Banner advertenties vallen meer op en je herkent ze van websites met hun verticale of horizontale vorm. Ook in apps kun je ze gebruiken. Ze zijn goed voor merkbekendheid, klikken, aankopen en leads.
 • Full-screen advertenties: Of in het Engels: Interstitial Ads. Deze advertenties bedekken het hele scherm om "banner-blindheid" tegen te gaan. Zet ze op de juiste plaats, zoals een rustmoment in een game app, om irritatie te voorkomen.
 • Reward Ads: De gebruiker van je app krijgt een beloning als hij of zij een video van een adverteerder afkijkt. Deze beloningen kunnen bijvoorbeeld punten zijn waarmee virtuele aankopen worden gedaan.
 • Gamified Ads: mini-games waarbij de gebruiker wordt aangemoedigd met beloningen om de interactie aan te gaan.
 • Video advertenties: Deze video's kunnen elementen hebben van de advertenties hierboven, zoals game-elementen of beloningen.

2. Betaalde apps: Het beste verdienmodel?#

Een ander verdienmodel is met betaalde apps. "Maar willen mensen wel betalen voor een app?" denk je misschien. Om die vraag te beantwoorden kijken we eerst naar de statistieken.

We beginnen eerst met het algemene plaatje:

Hoeveel mensen willen betalen voor apps?

Onderzoek via Google levert de volgende resultaten op:

 • de overige 10% zijn dus betaalde apps.

Volgens Statistica was het aantal iPhones in de Verenigde Staten 125 miljoen (2022). Dat betekent dat 12,5 miljoen mensen (10% hiervan) bereid zijn om te betalen voor een app in de App Store.

En Android? Er zijn 135 miljoen apparaten in de Verenigde Staten (2022). Als je de voorgaande lijn doortrekt, zijn er dus 13,5 mensen (10%) bereid om voor een Android app te betalen.

Samen (Android + Apple-gebruikers) zijn dit 26 miljoen mensen in de VS die bereid zijn te betalen voor apps. Er zijn dus genoeg mensen bereid om te betalen voor (waardevolle) apps.

3. Geld verdienen met apps door in app aankopen#

De derde manier om geld te verdienen met apps zijn in-app aankopen.

Enkele feitjes over aankopen in je app:

 • Er waren in 2022 wereldwijd 16 miljard mobiele telefoons volgens Statistica.

Er zijn dus 800 miljoen gebruikers wereldwijd (5% van 16 miljard) die in-app aankopen doen.

Een gedeelte van je opbrengsten zul je wel moeten delen met het platform die deze apps mogelijk maakt: Apple en/of Google.

Hoeveel van je opbrengsten gaan naar Apple en/of Google?

Als je omzet onder de 1 miljoen per jaar blijft, dan moet je 15% van je opbrengsten aan Apple en/of Google afdragen. Als je meer verdient, dan wordt dat 30%. Apple heeft sinds 2020 een App Store Small Business Program

Hoeveel geld geven gebruikers van telefoons uit aan in app aankopen?

Er is een klein verschil in hoeveel telefoongebruikers van Apple en/of Android gemiddeld uitgeven aan in app aankopen:

 • iPhone-gebruikers: $1,- (ongeveer €0,94 in februari 2023);
 • Android-gebruikers: $0,47 (ongeveer €0,44 in februari 2023).

Hoeveel geld je precies gaat verdienen met apps hangt af van de grootte van je doelgroep. Maar ook geografische en sociaal-economische factoren, zoals budget en inkomen, spelen een rol.

Doe dus onderzoek naar je doelgroep om te berekenen wat je (ongeveer) gaat verdienen met apps.

Bonus tip: Verdien geld met apps door apps te gaan verkopen#

Als laatste geven we je een bonustip: geld verdienen met apps door apps te verkopen.

Hoe dit werkt?

Simpel, jij bouwt een app die handig is voor bedrijven in een bepaalde branch of markt, bijvoorbeeld voor kerken. Je verkoopt hem aan 1 bedrijf, of kerk in dit voorbeeld. Als zij er vervolgens erg blij mee zijn, dan kun je andere soortgelijke bedrijven ook enthousiast maken over een zelfde app. Je past dan natuurlijk de design en de functies een beetje aan naar de wensen van de nieuwe klant.

Maak 1 standaard app en verkoop die meerdere keren als reseller


De belangrijkste voordelen:

 • snelheid: als je de app eenmaal hebt, kun je hem kopieren, omdat ze in de basis allemaal hetzelfde zijn, je hoeft alleen wat kleine aanpassingen te doen;
 • kostenbesparend: een standaard app is tot wel 10 keer zo goedkoop als een maatwerk app Lees hier meer over de kosten van het app bouwen;
 • kwaliteit: je weet zeker dat je app voldoet aan een bepaalde kwaliteit.

Bedrijven kunnen er dan voor kiezen bepaalde functies van deze app wel of niet te gebruiken. En jij past de app vervolgens aanpassen naar hun huisstijl.

Standaard apps zijn dus een uitstekende manier om een app te gebruiken van hoge kwaliteit, maar dan zonder hoge kosten.

"Maar," hoor ik je zeggen, "Ik kan niet programmeren."

Dat hoeft ook niet, want met AppMachine kun je snel en eenvoudig zelf een app maken zonder programmeerkennis.

Je maakt namelijk gebruik van een eenvoudig drag-and-drop systeem. Hiermee bouw je apps zonder ook maar enige programmeerkennis.

De mogelijkheden zijn eindeloos, denk aan een app voor:

 • online winkelen;
 • papier vervangen voor PDF's;
 • interne communicatie;
 • urenregistratie;
 • toeristische informatie;
 • helpdesk en klantenservice
 • bestellen en bezorgen;
 • afspraken maken;
 • gegevens verzamelen;

Ontdek hier hoe jij geld gaat verdienen als app reseller...

Ook voor bedrijven kun je apps maken om bedrijfsprocessen te ondersteunen

3 redenen waarom een app maker handig is#

Je weet nu dus het doel van je app, je strategie en je verdienmodel. Dan zijn we bij de laatste stap beland: het bouwen van de app.

Ben je een professionele software-ontwikkelaar met weinig tijd? Een whizzkid die graag wat wil bijverdienen? Of een ondernemer die zijn of haar bedrijf wil laten groeien met een app?

Dan heeft een app maker verschillende voordelen:

 • kant-en-klare templates;
 • een eenvoudig drag-and-drop systeem;
 • een support service die je bij alle (technische) problemen direct helpt.

Zelf een app maken? Probeer dan AppMachine gratis uit en ervaar hoe eenvoudig en leuk een app maken is!

Tot slot#

De sleutel tot het verdienen van geld is het creëren van een app die op de een of andere manier waarde toevoegt voor gebruikers, zoals entertainment of het oplossen van een probleem. Je moet een duidelijk doel hebben en een strategie creëren die het kennen van het doelpubliek omvat, ervoor zorgen dat de app van hoge kwaliteit is, en de app regelmatig testen voor verbeterde gebruiksvriendelijkheid.

Er zijn verschillende manieren om geld te verdienen met apps, waaronder advertenties, betaalde apps, in-app aankopen en white label apps. Heb je al een app idee en weet je nu welk verdienmodel daar het beste bij past? Ga dan snel aan de slag en bouw jouw app!

Geld verdienen met apps: Veelgestelde vragen

Er zijn dus verschillende manieren waarmee je geld kan verdienen met apps. Heb je nog steeds vragen over hoe je een app ontwikkelt? Of hoe je geld verdient met apps? Dan geven de vragen hieronder een antwoord!

Kun je geld verdienen met een gratis app?
Met welke apps kan ik geld verdienen?
Kan ik zelf een app maken?

Related Posts