1. Blog

Budget-proof app bouwen: kosten besparen zonder in te leveren op kwaliteit!

,

De kosten van een app bouwen zijn niet mals. Tenminste, wanneer je kiest voor de traiontionele manier van app bouwen. Heeft jouw bedrijf een app nodig? Dan wil je natuurlijk weten welke kosten je kunt verwachten én hoe je daar flink op kunt besparen. Goed nieuws! In dit artikel ontdek je de geheimen om slim om te gaan met je app-bouwbudget en hoe jij supervoordelig zelf een app kunt maken.

Dit artikel in 30 seconden#

  • De kosten voor app ontwikkeling zijn te onderscheiden in ontwerpkosten, ontwikkelingskosten en onderhoudskosten. Je bespaart op deze uitgaven als je zelf aan de slag gaat met een app bouwen. Dit is supereenvoudig als je een app maker als AppMachine gebruikt.
  • Een app heeft veel voordelen voor jouw bedrijf of vereniging: je bereikt je doelgroep beter dan met social media of e-mail, je vergroot de Life Time Value (waarde van de klant) door eenvoudig up- en crossselss aan te bieden in je app, het vergroot de betrokkenheid van klanten omdat ze als gebruiker van jouw app 'ergens bij horen'. En je onderscheid je van de concurrent die geen app aanbiedt. Je biedt dus veel meer toegevoegde waarde aan jouw klanten dan je concurrenten die dit niet doen.
  • App-ontwikkeling is een investering die zich op de lange termijn uitbetaalt. De kosten die je maakt, verdien je ruimschoots terug dankzij de vele voordelen van een goed ontworpen app. Overweeg je een kostenefficiënte oplossing? Dan is een app builder een uitstekende keuze. Hierbij betaal je een vast bedrag per maand, zonder een grote investering vooraf.
  • Er zijn verschillende factoren die de tarieven van een app laten ontwikkelen bepalen:
    ⁠zoals de soort app (maak je een app voor mobiel of voor het web?); de functionaliteiten;
    ⁠het design (ontwerp).
  • Met het eenvoudig drag-en-drop systeem van AppMachine bespaar je ontwikkelingskosten door kant-en-klare templates te gebruiken. Deze templates pas je vervolgens volledig naar eiegn wens en smaak aan.
  • Wil je zelf een app (laten) maken met AppMachine? Dan heb je geen programmeerkennis nodig. Zo makkelijk kan een app bouwen zijn

App laten maken duur? Bespaar op de kosten met deze inzichten#

Het is belangrijk om inzicht te krijgen in de kosten van een app bouwen. Je kunt de kosten dan tegen de opbrengsten afwegen. Bijvoorbeeld als je met je huidige bedrijf je doelgroep niet meer via social media bereikt. Of als het je doel is om je omzet te vergroten door de Life Time Value te verhogen.

Het vinden van nieuwe klanten vereist de nodige investeringen. Net als het behoud daarvan. Een app vergroot de betrokkenheid van klanten bij je bedrijf. En maakt het onderscheid vergeleken met je concurrenten. Bovendien geef je klanten meer toegevoegde waarde door allerlei functies aan je app toe te voegen.

⁠Dit zijn allemaal redenen die het interessant maken om een app te laten ontwikkelen. Een goed inzicht in de kosten van een app bouwen is daarbij van belang om kostenefficiënt het maximale eruit te halen.

App kosten; eerst investeren, dan verdienen#

Het idee van torenhoge kosten om een app te bouwen, schrikt nog steeds een hoop bedrijven af. Maar hé, kijk er eens vanuit een ander perspectief naar: Je moet eerst investeren om daarna volop te profiteren van alle voordelen die jouw app te bieden heeft. 

Of toch niet? Met AppMachine bouw je helemaal zelf een app. Zonder enige kennis van programmeren kies en vul je eenvoudig de blokken (functies) die jij wilt gebruiken. Een app bouwen is daarmee net zo eenvoudig als spelen met lego!

Dit zijn de voordelen van een app ontwikkelen#

Het ontwikkelen van een app biedt tal van voordelen voor jouw bedrijf, waaronder:

Verbeterde zichtbaarheid: Een app helpt om je merk en bedrijf zichtbaarder te maken voor potentiële klanten, waardoor je een groter bereik en naamsbekendheid genereert. Je staat direct in hun telefoon zodat ze je sneller en gemakkelijker weten te vinden.

Directe communicatie: Een app stelt je in staat om direct en effectief te communiceren met je klanten. Je kunt pushmeldingen, aanbiedingen en belangrijke updates delen om klanten op de hoogte en betrokken te houden.

Verhoogde klantloyaliteit: Een goed ontworpen en gebruiksvriendelijke app maakt het voor klanten gemakkelijker om met jouw bedrijf te communiceren, aankopen te doen en op de hoogte te blijven van je producten en diensten met bijvoorbeeld push berichten. Dit zorgt voor hogere klantloyaliteit en retentie.

Betere klantenservice: Een app kan een effectief kanaal zijn om klantenservice en ondersteuning te bieden. Klanten kunnen snel en gemakkelijk toegang krijgen tot hulp en informatie, wat leidt tot een betere klantervaring.

Efficiëntie en productiviteit: Een app helpt bedrijfsprocessen stroomlijnen en de productiviteit verhogen, zowel voor jou als voor je medewerkers. Denk bijvoorbeeld aan het automatiseren van taken, het verzamelen van klantgegevens of het verbeteren van interne communicatie.

Samengevat levert een app bouwen jou het volgende op:

  • kostenbesparing (automatiseren van processen);
  • hogere engagement;
  • extra gemak voor klanten;
  • optimaliseren van je service;
  • maximale zichtbaarheid creëren;
  • klanten direct bereiken (push notificatie);
  • groter bereik dan social media en mail;
  • extra diensten voor meer omzet;
  • je onderscheid je van de concurrent.

Veelgehoorde bezwaren bij app ontwikkeling: maar kloppen deze wel?#

De "hoge kosten" voor een app bouwen houden je misschien nog tegen. Maar er zijn ook nog andere factoren die meespelen. Zoals de technische kant van een app ontwikkelen, die je te ingewikkeld vindt. Een ander mogelijk bezwaar is, dat je geen concreet beeld hebt van alle mogelijkheden.

Als dat zo is hebben we goed nieuws voor je: Naast het laten bouwen van een complexe app of maatwerk app door app ontwikkelaars, zijn er ook andere opties: Zoals een eenvoudige app bouwen. Daarnaast zijn er mogelijkheden om zelf gratis een app te maken, waarvoor geen diepgaande of zelfs helemaal geen technische kennis vereist is.

Bij AppMachine kun je 2 weken lang gratis een app ontwikkelen: met een eenvoudige drag-en-drop systeem is dat zo gefixt. Dit kun je dus al doen zonder kennis van programmeren. Daarna heb je al een abonnement voor minder dan 15 euro per maand om je app te publiceren.

Of je nou web (via internet) of native apps (voor mobiel) een app ontwikkelen wil: bij AppMachine heb je al een app voordat een programmeur je een offerte kan sturen.

Heb je een kleine doelgroep? Of past je doelgroep niet bij een app? Dit is vaak naast de kosten voor app ontwikkeling een extra argument om er maar vanaf te zien. Maar als je ziet wat er allemaal mogelijk is dan kom je daar snel van terug:

Je hoeft niet altijd een grote doelgroep te hebben om van alle voordelen van een app te profiteren. Je vergist je misschien ook in je doelgroep als dit ouderen zijn. Een app is vaak juist veel handiger en gemakkelijker te gebruiken dan een website: zelfs je oma doet tegenwoordig boodschappen via de app van haar supermarkt.

Daarnaast zijn er ook vele waardevolle apps die alleen intern worden gebruikt om processen te stroomlijnen en medewerkers betrokken en op de hoogte te houden.

Welke factoren beïnvloeden de ontwikkelingskosten van jouw app?#

Er zijn verschillende factoren die de ontwikkelingskosten van jouw applicatie bepalen: Bij het maken van een keuze voor een bepaald type app (bijvoorbeeld een native app, zoals iOS of Android, voor telefoon) is het mogelijk om met deze kosten van het bouwen en onderhoud rekening te houden.

1.  Soort applicatie#

Een belangrijke factor voor de kosten van het bouwen van een app betreft het type applicatie. Er is onderscheid te maken tussen de kosten van een web app, hybride app of native app. Een web app is een applicatie die op een browser draait. Een native app gebruik je op mobiele telefoons, zoals voor iOS (iPhone) of in de vorm van een Android app (andere telefoons). Een hybride app is te zien als een gecombineerde applicatie van een native app en een web app.

2.  Functionaliteiten van de applicatie#

De functionaliteiten van de applicatie hebben invloed op de kosten. Een simpele app is goedkoper dan een complexe applicatie die geheel custom made is (dus aangepast aan jouw wensen of op maat). De kosten zitten hem hier vooral in de ontwikkeluren. Deze nemen bij traditionele appbouwers toe bij meer geavanceerde functionaliteiten.

3.  Design van de app#

Het design (ontwerp) van de app is een andere factor die invloed heeft op de kosten van een app bouwen. Bij een eenvoudig design zijn de kosten lager. Een complex design om bijvoorbeeld een geweldige gebruikerservaring te realiseren is duurder in ontwerp en uitvoering. Ook hiervoor geldt dat de uren tellen. En dus geld kosten.

Dit betaal je voor publicatie in app stores#

Een app store is een online winkel waarin je apps kunt installeren op je mobiele telefoon. Wat kost het om je app in de app stores te krijgen, zoals in de Apple App Store of Google Play Store? Dat verschilt per app store. Wil je jouw app in de Google Play Store? Je betaalt dan eenmalig een bedrag van $25 aan Google Play Store. Wil je de app ook implementeren in de Apple Store? Dan kost dat op jaarbasis $99. Ook Windows heeft een online winkel: de Windows Phone Store. Hiervoor is een developer account nodig om je apps te uploaden. De kosten hiervoor bedragen $99 per jaar.

Wat zijn de kosten voor onderhoud van de app bij een ontwikkelaar?#

Maak je voor het bouwen van een app gebruik van een app ontwikkelaar? Dan kost het onderhoud geld. Je betaalt bij een maatwerk app bijvoorbeeld geld voor een serviceovereenkomst (SLA) voor ondersteuning van de app.
Een maatwerk app beschikt vrijwel altijd over een database met onder meer inloggegevens van klanten. De app ontwikkelaar waarmee je een overeenkomst hebt, helpt je onder meer bij storingen, maar ook bij het oplossen van fouten (bug fixes).

Ook het up-to-date houden van je app is belangrijk. Een native app, zoals Android en IOS, wordt voortdurend geüpdatet. Jouw app moet aan hun regels en systeemvereisten voldoen. Ook fabrikanten van mobiele telefoons maken bijvoorbeeld steeds grotere schermen voor hun telefoons. Om te voorkomen dat jouw design niet meer goed wordt getoond is het updaten van je app van cruciaal belang. Uiteraard brengt dit ook de nodige kosten met zich mee.

Deze kosten van onderhoud van een app liggen jaarlijks tussen 5 tot 20% van de aanschafprijs van een app. Bij AppMachine daarentegen, betaal je een maandelijks bedrag voor je app. Hierin zitten alle kosten zoals onderhoud, updates, support, bug fixes en hulp bij storingen inbegrepen.

Kosten app ontwikkeling per soort app#

Per soort app verschillen de kosten:

  • Complexe app ontwikkeling: €5.000,- tot €100.000,-
  • Kosten data gestuurde app: € 12.000,- tot € 20.000,-
  • Kosten basisapplicatie: €8.000,- tot €15.000,-
  • Kosten social media app en e-commerce app: €50.000,- tot €300.000,-
  • Zelf een app maken met AppMachine: vanaf minder dan 15 euro per maand.

Hieronder gaan we dieper op deze verschillende tarieven in.

1. Kosten complexe maatwerk app: €5.000,- tot €100.000,-#

De kosten voor het laten ontwikkelen van een complexe maatwerk app zijn hoog. De app ontwikkelingskosten met een complexe uitvoering liggen tussen €5.000,- tot €100.000,-. Een team van ontwikkelaars bouwt de app vanaf het begin op en verwerkt al je wensen daarin.

Een voorbeeld van een ingewikkelde app is een authenticatie-applicatie. Je klant dient dan eerst in te loggen om van de functies gebruik te maken. Hierbij zijn ook nog eens gevoelige gegevens betrokken die extra beveiliging nodig hebben.

Zo’n app is volledig op de behoefte van je bedrijf af te stemmen. Denk aan complexe apps die met allerlei factoren van buitenaf rekening houden. Bijvoorbeeld met geluiden, afbeeldingen of tekst die vanaf een bron (de website) van buiten naar de app komen.

Tel ook de kosten voor het ontwerp erbij op als je een maatwerk app laat ontwikkelen. Hou rekening met ontwerpkosten van €1.500,- of meer.

2. Kosten data gestuurde app: € 12.000,- tot € 20.000,-#

De kosten van een data gestuurde app liggen lager dan die van het bouwen van een maatwerk app. Een voorbeeld van een zo’n applicatie (toepassing) is een weerbericht app, maar ook een agenda-applicatie. De kosten voor het laten bouwen van zo’n app liggen gemiddeld tussen € 12.000 - € 17.000. Er zijn uitschieters naar beneden en naar boven afhankelijk van het ontwerp, type en functionaliteiten.

3. Kosten basisapplicatie: €8.000,- tot €15.000,-#

Het laten ontwikkelen van eenvoudige app is het goedkoopst. De kosten hiervan komen gemiddeld uit tussen 8.000 - € 15.000. Een simpel voorbeeld van zo’n app is een applicatie die je simpelweg koppelt met een webservice. Je app laadt dan data in van iets wat al bestaat, zoals het weerbericht laten zien.

De lagere prijs is omdat er geen backend-ontwikkeling van toepassing is: het is een standaard applicatie waarvoor niet alles apart voor geprogrammeerd hoeft te worden.

4. Kosten social media app en e-commerce app: €50.000,- tot €300.000,-#

De kosten van een social media app lopen op van €50.000,- tot €300.000,-. Hetzelfde geldt voor de kosten voor het laten ontwikkelen van een e-commerce applicatie: een app voor de digitale handel van je webshop.

5. Zelf een app maken met AppMachine: minder dan 15 euro per maand!#

Vallen de kosten van een app laten bouwen tegen? Er is altijd een oplossing beschikbaar om op de app ontwikkelingskosten te besparen: Je hebt namelijk de mogelijkheid om zelf een app te maken. Hier heb je geen uitgebreide technische kennis voor nodig, maar alleen een geschikt platform, zoals AppMachine. Het voordeel hiervan is dat het je een forse besparing oplevert op de ontwikkelkosten van een app. Bij AppMachine maak je een app voor minder dan 15 euro per maand.

Daarbij maak je gebruik van alle uitgebreide functies, denk hierbij aan:

  • eigen data koppelen;
  • push messaging;
  • in-app aankopen;
  • inloggen met socialmediaprofielen;
  • webservices toevoegen;
  • qr scanner;
  • javascript maatwerk;
  • en nog veel meer!

⁠Ontdek het complete overzicht van alle AppMachine functies.

Zelf een App maken zonder coderen#

Zonder kennis van coderen (programmeren) zelf een app maken? En besparen op de kosten van een app? AppMachine is hét platform voor het bouwen van apps zonder codeerkennis. Het is mogelijk om je app tot in de kleinste details op een toegankelijke manier te ontwerpen. Je krijgt bij het zelf maken van een app de gelegenheid om met een praktisch bloksysteem functies toe te voegen: het is net zo makkelijk als bouwen met Lego.

Het gebruiken van deze appbuilder haalt de drempel voor het bouwen van een app helemaal weg. Iedereen kan het! Het voordeel is bovendien dat je app er op ieder apparaat fantastisch uitziet. Je hoeft de app pas te publiceren in Apple App Store en Google Play Store als je echt tevreden bent. Probeer het nu zelf met een 14 dagen proefperiode.

App ideeën bedenken, bouwen, testen en publiceren#

Dit is hoe je eenvoudig een app maakt met AppMachine:

  • Start met een sjabloon.
  • Pas de app aan naar wens.
  • Voeg de functies toe die je wil gebruiken.
  • Koppel eventueel je eigen data aan de app.
  • Test en publiceer.

Gratis app maken#

De kosten van het laten bouwen van een app zijn erg hoog. Daarom is het een goede keuze om op deze kosten te besparen en zelf een app te maken. AppMachine biedt een gratis proefperiode om je helemaal zelf een app te laten bouwen. Hierdoor heb je lang genoeg de tijd om alles te ontdekken en zelf een app te maken. Is jouw app straks te downloaden via de telefoon? Of kies je een web app (via internet)? Jij bepaalt.

Veelgestelde vragen rondom kosten van een app bouwen

Hoelang duurt het om een app te laten maken?
Hoeveel kost een app ontwikkelaar per uur?
Hoelang duurt het om zelf een app te maken?
Wat zijn de kosten om een app zelf te maken met AppMachine?

Conclusie

De kosten voor het laten ontwikkelen van een app zijn te onderscheiden in ontwerpkosten, ontwikkelingskosten en onderhoudskosten. Je bespaart op deze uitgaven als je zelf aan de slag gaat met een app bouwen. Dit is supereenvoudig als je een appbuilder (app maker) als AppMachine gebruikt. Maak gebruik van de kosteloze proefperiode: Dan ontdek je vanzelf hoe eenvoudig dat is en dat bespaart op het laten ontwikkelen van een app.

Related Posts

App Building10 months ago

Zo kies je de beste app bouwer

Ben jij op zoek naar een app bouwer om van jouw app idee realiteit te maken? In dit artikel krijg je handige tips om de perfecte keus te maken.