1. Blog
  2. App Building

Hoe maak je een app zonder programmeerkennis? Zo doe je dat...

,

Zelf een app maken zonder programmeerkennis? Dat kan!

Hoe maak je een app? Na het lezen van dit artikel weet jij hoe je zonder programmeerkennis een professionele app op de markt brengt. Neem een deep dive in app ontwikkeling!

Dit artikel in één minuut:#

  • Wanneer je een applicatie wil maken heb je drie opties. Leer jezelf programmeren, huur een app developer in of ga aan de slag met een no-code app builder zoals AppMachine.

  • Er zitten veel voordelen aan zelf een app bouwen. Jij hebt de controle en je hoeft geen dure app ontwikkelaar in te huren. Met een no-code app builder heb je geen programmeerkennis nodig. Zo ben je een stuk goedkoper uit en publiceer je snel een professionele web-app, iOS app en Android app.

  • Met een no-code app builder bouw je door middel van drag-and-drop blokken een complete app. Deze blokken personaliseer je om jouw app uniek te maken.

  • Welke app builder kies je? Wees er zeker van dat alle functionaliteiten die je nodig hebt aanwezig zijn. Vergelijk aanbieders, lees reviews en probeer het uit.

  • Het ontwerp van je app bepaalt voor een groot deel het succes. Je app moet er mooi uitzien, maar ook gebruiksvriendelijk zijn. Richtlijnen voor een sterk User Interface (UI) design helpen je hierbij.

  • No-code app builder AppMachine biedt je een breed scala aan functionaliteiten. Voeg teksten en foto's toe, maar ook integraties met data die je ergens anders al beschikbaar hebt via Google Sheets of een web service integratie.

  • Testen en publiceren is een groot onderdeel van je proces. AppMachine neemt je hierbij veel werk uit handen. Test je app door middel van een preview voor publicatie. Daarna gebruik je de verzamelde data om je app te optimaliseren.

Maak zelf een app#

Inmiddels bestaan er wereldwijd bijna 9 miljoen apps. Elke dag openen mobiele telefoongebruikers 9 tot 10 apps die we circa 3 uren per dag gebruiken. Geen wonder dat jij je wilt verdiepen in het maken van een app.

Traditionele app-ontwikkeling vereist programmeerkennis of een groot budget. Wist je dat je zelf een app kunt bouwen met een no-code app builder? Zelfs zonder programmeerkennis en met een klein budget publiceer jij jouw app op het web, Windows Phone en voor iOS en Android.

Dat scheelt tijd én geld!

Traditionele app-ontwikkeling vs. no-code app building#

Wanneer je niet bekend bent met een no-code app maker heb je waarschijnlijk een ander beeld van app-ontwikkeling. Misschien heb je de eerste e-books en whitepapers over backend development al gedownload of je bent op zoek naar een app-developer.

Wanneer je zelf gaat programmeren of een developer inhuurt om dit voor je te doen heet dit 'traditionele app-ontwikkeling'. Zelf een app maken zonder programmeerkennis? Dan is een no-code app builder wellicht een goede optie voor je.

Welke mogelijkheden zijn er wanneer je een app wilt maken?#

Als je een applicatie ontwikkelt kun je kiezen tussen:

  • Zelf een app bouwen door middel van custom coding

  • Het bouwen van een app uitbesteden aan een app-developer

  • Zelf je app maken zonder programmeerkennis door middel van een no-code app maker

Benieuwd welke optie bij jou past? Hieronder vind je een korte beschrijving.

Custom coding

Programmeren kun je leren. Veel informatie om te leren programmeren vind je gratis online.

Wat je vooral nodig hebt, is tijd, doorzettingsvermogen en affiniteit. Het is een lang proces van vallen en opstaan. Mocht het je lukken, dan heb je alle tools in handen om je app helemaal naar wens te bouwen. Je kunt zelfs app reseller of developer worden.

Jezelf leren programmeren zorgt er vaak voor dat je focus verschuift. Waar eerder de app een middel was om het doel te bereiken, wordt al snel het bouwen van de app het doel. Dit is een reden voor veel mensen om een andere route te kiezen.

Kortom, custom coding past bij je als:

  • Je veel tijd om handen hebt, zowel tijdens de bouw als na de publicatie.

  • Je niet snel opgeeft.

  • Je er veel plezier in hebt om te leren programmeren.

Uitbesteden aan een app-developer

Een app-developer neemt je veel werk uit handen. Als de app gebouwd wordt, kun jij je focussen op andere zaken zoals app marketing.

Wel neemt het gehele proces, van idee naar publicatie, veel tijd in beslag. Houd rekening met een aantal maanden tot zelfs meerdere jaren.

Kun jij jouw visie voor je app goed verwoorden? Mooi! Communicatie is namelijk een van de belangrijkste factoren als iemand anders je app bouwt. Vaak ga je met een team aan de slag om jouw visie om te zetten naar een app.

Je kunt je voorstellen dat de kosten snel oplopen als er meerdere mensen voor jou aan de slag gaan. De hoogte van de investering hangt onder andere af van de developer en de complexiteit van de applicatie (ga je voor een web-app, native-app of hybride app?).

Je kunt ervan uitgaan dat het prijskaartje voor de bouw van een simpele app start rond de € 5.000,-. Vergeet niet dat er na lancering ook kosten zitten in onderhoud en optimalisatie.

Kies voor een app-developer als:

  • Geld geen probleem is

  • Je duidelijk kunt verwoorden wat je wilt en voor wie

  • Je geen haast hebt om de app te lanceren

  • Je bereid bent te investeren in onderhoud en optimalisatie

Maak gebruik van een No-code app maker

Met een no-code app maker hoef je zelf geen backend- en frontend developer te worden. Ook is er geen tussenpersoon nodig die jouw visie voor zich ziet. Bouw je app zelf!

No-code app builders zijn ingericht op gebruiksvriendelijkheid. Dit maakt het mogelijk om het doel van jouw app voor ogen te houden terwijl je de app bouwt. Met als voordeel dat je snel een professionele app bouwt voor een veel lagere prijs.

Zo ga je aan de slag met een eigen web-app bij AppMachine vanaf een vast maandbedrag vanaf € 15,-. Wil je jouw app graag lanceren voor iOS en Android? Ga dan uit van een vast bedrag van € 63,- per maand.

Een no-code app maker is perfect voor jou als je:

  • Binnen korte tijd jouw visie om wilt zetten naar een app

  • De kosten liever laag houdt

  • Zelf graag de touwtjes in handen hebt

  • Geen tot weinig tijd wilt besteden aan onderhoud en updates

Welke gaat het worden?#

De grootste verschillen tussen een no-code app-ontwikkeling en traditionele app-ontwikkeling liggen in de tijdsinvestering en de kosten.

Daarnaast heb je met een no-code app maker de vrijheid om te werken aan de app wanneer jij dat wilt. Je hoeft niet te wachten tot de developer tijd heeft om een update door te voeren of tot je hebt geleerd om dit zelf te doen.

Voordelen van het zelf maken van een app#

Voor de meeste mensen is het niet realistisch om zelf te leren programmeren of is het budget voor een app ontwikkelaar niet aanwezig. Als je zelf een app ontwikkelt heb je het voordeel dat:

  • Je jouw visie niet hoeft over te brengen aan een tussenpersoon

  • Een klein budget toereikend is

  • Je niet afhankelijk bent van een andere partij (en hun agenda)

Voordelen van een no-code app builder#

Een no-code app builder maakt het je makkelijk om al deze voordelen te benutten. Daarnaast heb je het voordeel dat:

  • Je geen programmeerkennis nodig hebt

  • Je zelf een kwalitatieve app maakt die aansluit bij jouw visie

  • Een (goede) no-code app builder updates voor je uitvoert

  • Je geen groot budget nodig hebt

  • Je zelf de touwtjes in handen hebt

  • Het de snelste manier is om een app te bouwen en publiceren

Voordelen genoeg, maar hoe werkt het?

Hoe werkt een no-code app maker?#

Alle programmeerkennis die je nodig hebt om een app te bouwen is geïntegreerd in de software. Daardoor kun jij snel je eigen app lanceren in de Apple App store en Google play store.

Bouw je app met Lego blokken#

Hoe dit eruit ziet in de praktijk? Een no-code app maker werkt met een drag-and-drop systeem. Door middel van blokken voeg je de gewenste functies toe. Zie het als digitaal bouwen met legoblokken.

De builder biedt je de mogelijkheid om deze functies en de stijl te personaliseren of afbeeldingen importeren. Zo krijg je een unieke app die past bij jouw visie.

Welke app builder past bij jou?#

Maak je een applicatie door middel van een no-code app maker? Dan is het tijd om je te verdiepen in de vele aanbieders. Daarin maak je onderscheid tussen low-code app builders en no-code app builders.

Low code vs. no code#

Je las al over no-code app builders. Een low-code app builder kun je zien als de voorloper van de no-code app builder. Het is minder complex dan custom coding, maar programmeerkennis is nog steeds vereist.

Je moet bekend zijn met JavaScript, HTML of CSS. Het is een goede oplossing als je zelf de code kunt schrijven, maar geen tijd hebt voor custom coding.

No-code app builders staan natuurlijk ook niet stil. Zo biedt AppMachine naast no coding ook de mogelijkheid om je eigen code te toe te voegen via JavaScript. Zo heb je het beste van beide werelden.

Checklist voor een app builder#

Of je nou kiest voor een no-code of low-code app builder, zorg ervoor dat je alle punten hieronder kunt afvinken als je jouw applicatie maker hebt gevonden.

  • De no-code app maker biedt alle functionaliteiten die ik nodig heb in mijn app

  • Er zijn veel mogelijkheden om mijn app te personaliseren

  • De app builder voert zelf updates door en is continu bezig met doorontwikkeling

  • De no-code app builder heeft een uitstekende support afdeling die je goed kunt bereiken

De no-code app maker van AppMachine heeft een support afdeling in Nederland. Je kunt zowel telefonisch als via e-mail contact opnemen. Zo weet je zeker dat je snel hulp krijgt als je tegen problemen aanloopt.

Gebruik Google om een beter beeld te krijgen. Wat zeggen andere gebruikers? Verdiep je in de reviews die je kunt vinden.

Wanneer de no-code app builder een gratis abonnement aanbiedt, is dat natuurlijk een extra pluspunt. Je kunt precies zien of ze voldoen aan je wensen zonder kosten te maken. AppMachine biedt een gratis proefperiode van 30 dagen.

Plan tijd in voor onderzoek#

Het is niet alleen vervelend, maar ook demotiverend als je in de laatste fase er achter komt dat de functies van je builder niet toereikend zijn. Haast je dus niet om een no-code app builder te kiezen.

Pak de checklist erbij, Google het bedrijf en sluit een gratis abonnement af als het kan.

Maak een aantrekkelijke app#

Als je besluit zelf aan de slag te gaan met een applicatie ontwikkelen is het de moeite waard om tijd te besteden aan het ontwerp. Uiterlijk en gebruiksvriendelijkheid van een app bepalen een groot deel van het succes.

User Interfase design (UI design) is het ontwerp van je app waarbij je het uiterlijk optimaliseert om zo goed mogelijk aan te sluiten bij het doel. Het is het contactpunt tussen jouw producten en/of diensten en de gebruiker.

Realiseer je dat er genoeg opties op de markt zijn. Jouw potentiële gebruiker heeft daardoor de keuze om een applicatie te downloaden die er mooi uitziet én gebruiksvriendelijk is. Je app moet zo ontworpen zijn dat gebruikers, zonder nadenken, snappen waar ze heen moeten in de applicatie.

Hoe pas je UI design toe in een no-code app builder?#

Hoe maak je een app met een geslaagde UI design? Er zijn een aantal richtlijnen die je houvast geven:

  • Consistentie - kies een stijl en houd je daaraan.

  • Eenvoud - zorg voor duidelijke call to actions

  • Minimalisme - voeg alleen de benodigde functies toe

  • Effectiviteit - help je gebruikers hun doel te bereiken

  • Efficiëntie - minder content betekent een snellere laadtijd

  • Harmonie - zorg ervoor dat elementen bij elkaar passen

Naast bovenstaande richtlijnen kun je zelf vooronderzoek doen. Wat zijn jouw favoriete apps en waarom? Tel het aantal stappen op die je moet nemen tot je bij je doel bent. Bekijk daarnaast hoe deze stappen zijn vormgegeven. Zo kun jij je beter verplaatsen in je toekomstige gebruikers.

Houd in gedachten dat UI design er is om een optimale gebruikerservaring te creëren. Een groot deel van het succes van je app hangt hiervan af.

Functies van een no-code app maker#

Je weet hoe je jouw app wilt vormgeven. Maar welke functies heeft een no-code app builder? En sluiten ze aan bij jouw visie?

Door middel van drag-and-drop blokken voeg je functies toe aan jouw mobiele app.

Drag, drop and done#

De drag-and-drop blokken van AppMachine zijn ontwikkeld voor jou als gebruiker. Door ze op de juiste plek te slepen heb je zonder moeite een nieuwe functie aan je app toegevoegd. Ze bieden oplossingen voor simpele apps, maar ook de meer complexe. Zo voeg je gemakkelijk een formulier toe, maar ook een in-app webshop of push melding.

Naast statische blokken, zoals foto's en telefoonnummers, zijn er ook geavanceerde functies. Deze blokken passen zich aan op de gebruiker. Een voorbeeld is het lock-blok. Daarmee zorg je ervoor dat sommige schermen in je applicatie alleen zichtbaar zijn voor personen met de juiste inloggegevens.

Hoe komt de app aan de juiste informatie?#

De applicatie haalt de informatie uit de data die jij invoert (dit kan bijvoorbeeld je website of een Google Sheet zijn). Er zijn verschillende manieren om dit te doen. Bij de no-code app maker AppMachine vertaal je jouw data naar de app via:

  • AppMachine Tabellen

  • Google Sheets

  • CSV

  • Excel

  • Web services (API kopelingen)

Als dit intimiderend klinkt, kijk dan deze video. Hierin wordt stap voor stap uitgelegd hoe dit in zijn werk gaat.

Integraties#

Een groot pluspunt van een no-code app maker is het toevoegen van integraties. Daarmee voeg je bestaande middelen gemakkelijk toe aan je app.

Je hoeft geen concessies te doen omdat je gebruik maakt van de blokken van de no-code app builder AppMachine. Deze personaliseer je makkelijk en snel. Denk aan:

  • Social media - voeg bijvoorbeeld je Twitterfeed en WhatsApp toe. Of laat gebruikers inloggen met hun social media account.

  • Web service integraties om data zoals nieuws of weer te tonen.

  • Maar ook koppeling met Google Sheets om data te tonen die je al ergens anders binnen je bedrijf beschikbaar hebt.

Deze en meer integraties nemen je werk uit handen. AppMachine neemt je mee in het hele proces. Kom je er niet uit? Bekijk dan de heldere handleiding en ook staat er een Nederlands supportteam voor je klaar.

Maak je app uniek#

Als je jouw ontwerp helder hebt en de data is ingevoerd, is het tijd om te starten met bouwen!

Je bepaalt zelf hoe en waar de blokken met functies komen te staan. Kies een kleurenschema en pas alle functies aan op je eigen stijl. Elk detail kan aangepast worden naar jouw smaak. Houd daarbij de richtlijnen van je UI design aan.

Weet je niet waar je moet starten? AppMachine geeft je de optie om te beginnen met een template. Deze kant-en-klare templates zijn aangepast op een bedrijfsvorm. Ze geven je een voorsprong als het gaat om benodigde functionaliteiten, gebruiksvriendelijkheid en het uiterlijk van de app.

Test het zelf#

De drag-drop-and-go blokken van AppMachine bieden alle functies die je nodig hebt om zelf een professionele en unieke app te maken. Beoordeel je dit liever zelf? Start dan een gratis abonnement van 30 dagen bij AppMachine.

Testen, publiceren en weer testen#

Een no-code app ontwikkelaar zoals AppMachine neemt je veel werk uit handen als het aankomt op het testen en publiceren van je applicatie.

Het is namelijk nogal een proces. Helemaal als jij je niet thuis voelt in de technische wereld van app stores.

Web, iOS of Android app?#

Een app ontwikkelen en publiceren met custom coding of een app-developer vraagt om een keuze. Ontwikkel je een web-app, native app voor iOS of native app voor Android? Of allemaal? In het laatste geval zul je meerdere apps moeten ontwikkelen.

De eisen en regels aan native apps voor de Google play store en de App store verschillen van elkaar. Je moet je app(s) hierop inrichten. Het voordeel van no-code app builder AppMachine is dat ze dit voor je regelen. Jij bouwt één app die er goed uitziet en goed functioneert in beide stores.

Dat is weer een keuze minder!

Het publicatieproces#

Ben jij klaar om je mobiele app te publiceren op het web, in de Google play store of App store? AppMachine laat je stap voor stap zien hoe dit moet.

Daarnaast helpt AppMachine je door bijvoorbeeld automatisch een AAB file (Google play store) en/of een Apple Bundle Identifier (App store) voor je aan te maken. Je hoeft je niet te verdiepen in wat deze files inhouden en wat ze voor je doen. Dat scheelt weer!

Wil jij wel weten hoe je een app in de app stores krijgt? Bekijk hier de handleiding: How to get an app on the App Store >

Testen#

Een logische stap in het gehele proces is testen. Voor en na publicatie ga je hiermee aan de slag. AppMachine helpt je hierbij door je een preview te geven van je app.

Tijdens alle stappen van het app maken kun jij jouw app bekijken en testen in je browser. Maak je een app voor een Android apparaat? Deze kun je ook bekijken op een mobiel apparaat.

Voor livegang van jouw app

Voor de publicatie van je app test je of:

  • Je UI design goed werkt - is het gebruiksvriendelijk? Vraag de doelgroep om mee te testen

  • Jouw app werkt op verschillende platformen en apparaten - ziet de app er op alle apparaten goed uit? En functioneert deze goed?

  • Er fouten zitten in de applicatie - heb je alle functies getest? Kijk bijvoorbeeld of alle linkjes naar de juiste pagina's leiden

Na livegang

Na het publiceren van je app helpt AppMachine je verder met het testen en verbeteren van je app. Dit is namelijk het moment waarop je data kunt gaan verzamelen. Zo kom je erachter hoe gebruikers zich gedragen.

Maak vooraf Key Performance Indicators (KPI's). Deze doelen helpen je om de voortgang bij te houden en updates door te voeren waar nodig. Denk aan:

  • Hoeveel mensen je app downloaden?

  • Als ze afhaken, waar doen ze dit?

  • Hoe frequent openen gebruikers je app?

  • Hoeveel tijd brengen ze door in je app?

Vergeet niet om gebruikers te vragen naar hun feedback. Ga met ze in gesprek om ervoor te zorgen dat je app optimaal functioneert.

Zo maak jij een app zonder programmeerkennis!#

Kortom, je hoeft geen programmeerkennis te hebben om een eigen app te maken, testen en publiceren.

Een no-code app builder biedt vele voordelen in vergelijking met traditionele app-ontwikkeling. Het is een stuk goedkoper en sneller. Je hebt zelf de controle over het proces van app maken.

Met AppMachine bouw je een unieke app door middel van drag-and-drop blokken. De functies en het uiterlijk pas je aan jouw stijl aan.

Daarnaast neemt AppMachine je veel werk uit handen. Ook na publicatie hoef jij je niet druk te maken over updates in besturingssystemen. Dit regelt AppMachine allemaal voor jou.

Hoe maak je een app? De belangrijkste tips nog even op een rijtje:

  • Kies voor een no-code app bouwer als je geen programmeerkennis hebt en snel een professionele app wilt lanceren voor een klein budget.

  • Vergelijk no-code app bouwers aan de hand van beschikbare functionaliteiten, reviews en probeer het uit met een proefabonnement.

  • Besteed tijd aan je ontwerp. Consistentie, eenvoud en harmonie zijn belangrijke focuspunten voor een succesvol UI design.

  • Vraag je doelgroep om je app te testen en zorg ervoor dat alles perfect werkt.

  • Stel vooraf KPI's op en gebruik je data om door te ontwikkelen

Nu weet jij hoe je zelf een app maakt zonder programmeerkennis. AppMachine maakt app building makkelijk en leuk. Start snel met bouwen!

Hoe maak je een app vanaf scratch: Veelgestelde vragen

Er zijn veel mogelijkheden om een app te maken. Maar je hebt waarschijnlijk al ontdekt dat veel van deze 'oplossingen' ingewikkeld zijn.

Gelukkig hoeft dit niet zo te zijn, dankzij AppMachine: Een app builder waarvoor je niet hoeft te kunnen programmeren.

Zo kies je voor de makkelijkste manier om de visie die je met je bedrijf hebt waar te maken.... zonder kwaliteit in te leveren.

In een mum van tijd heb je een spiksplinternieuw kanaal om je verkopen en merkloyaliteit te verhogen.

Meer weten? Dan geven deze veelgestelde vragen een antwoord!

Hoe maak je een app voor je mobiele telefoon (een mobiele app)?
Kan ik mijn app zelf maken?
Hoe lanceer ik mijn app in de Apple of Google Play Store?
Kan je als beginner zelf een app maken?

Related Posts

App Building11 months ago

Zo kies je de beste app bouwer

Ben jij op zoek naar een app bouwer om van jouw app idee realiteit te maken? In dit artikel krijg je handige tips om de perfecte keus te maken.