1. Blog
 2. Zelf een app maken zonder programmeerkennis? Zo doe je dat...

Zelf een app maken zonder programmeerkennis? Zo doe je dat...

,

Zelf een app maken moeilijk of duur? Met een app maker, zoals AppMachine, maak je eenvoudig een app met een drag-and-drop systeem. Bovendien bespaar je op de hoge kosten van een app-ontwikkelaar. Ontdek hoe eenvoudig het is om zelf een app te maken voor het web en de appstores van Apple en Android.

Dit artikel in 30 seconden:#

 • Een eigen app maken is nog nooit zo eenvoudig geweest: Het enige wat je nodig hebt, is tijd en een app maker, zoals AppMachine. Door een app builder te gebruiken maak je een app zonder programmeerkennis.

 • Begin nooit zomaar een app te bouwen zonder plan: verplaats jezelf in je doelgroep en wat je app uniek maakt. Denk ook na over hoe je jouw app wil (blijven) promoten. En weet je al hoe je geld verdient aan je app?

 • Een app maken kan op 2 manieren: 1. op de ouderwetse manier door te programmeren of 2. eenvoudig met een app maker.

 • Een app zelf maken op de ouderwetse manier kost veel tijd (en dus geld): je hebt kennis nodig van programmeren als je een eigen app maakt. Laat je een app ontwikkelen? Dan ben je al snel tienduizenden euro's aan een programmeur kwijt.

 • Met AppMachine maak je gebruik van een eenvoudig drag-and-drop systeem: met kant-en-klare elementen en templates heb je zo je app in de app store. Dat bespaart je tijd én geld!

Is het bouwen van een app ingewikkeld? Met de juiste tools is het verrassend eenvoudig... zelfs zonder technische knowhow.

Om een plan voor jouw app te maken is dit wat je nodig hebt:

 • visie;
 • kennis van je doelgroep;
 • een duidelijk doel voor jouw app.

Wat je verder nodig hebt om een app te maken is:

 • tijd;
 • een handige template;
 • enthousiasme om je dromen waar te maken.

Klinkt dat goed? Lees dan snel verder.

App bouwen zonder programmeerkennis

1. Een iOS of Android app maken? Of een app voor je Windows Phone? Dit is wat je moet weten voordat je begint#

Apps maken is door de nieuwste technieken nooit zo eenvoudig geweest: Iedereen kan tegenwoordig een app bouwen en aanbieden in app stores, zoals de Apple of Google Play Store.

Maar hoe verleidelijk het ook is om meteen te beginnen met je nieuwste app:

Geduld is een schone zaak.

Zorg ervoor dat je eerst onderzoek doet voordat je jouw app aanbiedt in app stores of via een website. Het is natuurlijk doodzonde als er niemand zit te wachten op wat je app doet of kan.

Hoe zorg je ervoor dat je een goed uitgedacht ontwerp hebt voor je app?

Begin met je idee helder op papier te zetten.

Stel jezelf in elk geval de volgende vragen voordat je begint met het maken van een app:

 • Wat is het nut van mijn app?
 • Wie is de doelgroep voor wie ik de app maak?
 • Hoe onderscheid ik mezelf van de concurrentie?
 • Voor welk platform ga ik de app maken?
 • Hoe verdien ik geld met mijn app?
 • Hoe ga ik mijn app promoten?

Bovendien is het slim om een (mini-)onderzoek te doen bij je doelgroep. Deze stappen bespreken hieronder we in meer detail.

1.1 Wie is de doelgroep voor wie je een app maakt?#

De doelgroep heeft natuurlijk invloed op het ontwerp van een app: voor zowel de buitenkant (het design) als de functies die je app je klant biedt. Op welke behoeften van je klanten speel je in? Richt je voornamelijk op een oudere doelgroep? Dan kan een groter lettertype veel gebruiksgemak opleveren. Voor een jongere doelgroep is veel interactie belangrijk.

1.2 Hoe onderscheid je jezelf van je concurrentie?#

Wat maakt je app uniek? Op welke manier of manieren is je app anders dan de apps die er al zijn? Hoe unieker je app, hoe groter de kans op succes.

1.3 Voor welk platform maak je een app?#

iOS en Android app maken

Als je een app wil aanbieden, kan dat via de volgende manieren:

A. Via mobiel: Een app aanbieden via mobiele telefoons doe je met zogenaamde native apps. Deze apps zijn te downloaden in de app stores.
⁠Je hebt de keuze uit de volgende platformen om je native app aan te bieden:

 • De Apple App store. Dit is de store die je gebruikt als je een native ios app maakt voor mensen met een iPhone of iPad. Het bijbehorende besturingssysteem heet iOS.
 • De Google Play store. Dit is de store voor bijna alle andere apparaten voor mobiel gebruik of tablets. Dit besturingssysteem heet Android.
 • De Windows Store. Hier vind je apps voor je Windows-telefoon. Dit is maar voor een hele kleine groep gebruikers, waardoor het vaak niet uit kan om hiervoor een app te laten ontwikkelen.

B. Via webbrowser: Je kunt daarnaast een app maken die je via het "normale" internet gebruikt: via je PC dus, de personal computer. Je maakt dan gebruik van browsers, zoals Google en Safari. Zo'n app is een web app of een PWA.

⁠Het nadeel van een web app is dat je app dan niet in Google of Apple stores verschijnt (met andere woorden je hebt geen echte app voor de mobiele telefoon). Je web app is wel ook gewoon via mobiele telefoon te gebruiken.

⁠Een variant van een web app is een Progressieve Web App (PWA): deze web app gedraagt zich al een native app, maar werkt via je browser. Dit type app beschikt over meer functionaliteiten dan een web app. Hij kan bijvoorbeeld je camera, microfoon of GPS bedienen als je dit toestaat.

1.4 Hoe verdien je geld met je app?#

hoe verdien je geld met een app?

Bij de keuze uit een platform voor je app speelt ook je verdienmodel een rol: hoe wil je geld verdienen met je app?

Je kunt geld verdienen met je app op de volgende manieren:

 • advertenties;

 • sponsoren;

 • abonnementen;

 • affiliate marketing: je prijst hierbij de producten aan van andere ondernemers, vaak met een unieke link zodat ze weten dat jij de bezoeker hebt doorgestuurd;

 • in app aankopen (m-commerce): dit kan vaak alleen met mobiele apps;

 • data verzamelen en verkopen van je gebruikers: let hierbij goed of je je houdt aan de privacy wetgeving. Je mag natuurlijk nooit zonder toestemming gegevens van gebruikers verkopen. De meeste gratis apps werken met dit verdienmodel.

1.5 Doe een (mini-)onderzoek#

Neem een mini-onderzoek af bij bestaande of potentiële klanten: waar lopen ze tegenaan? Waar hebben ze behoefte aan? Hierop kun jij inspelen met jouw app.

1.6 Hoe ga je jouw app promoten?#

Ook nadat je app gemaakt hebt, moet je jouw app promoten. Als ondernemer heb je hier misschien al ervaring mee. Toch is het goed om alvast over app marketing na te denken.

Een app maken? Dit kan op 2 manieren#

Een app laten programmeren of een app maken zonder programmeerkennis

Heb je in grote lijnen je app-idee uitgedacht? Dan is het nu tijd om je app te maken. "Maar hoe maak je een app?" denk je nu misschien.

Er zijn 2 manieren om een app te maken:

 1. Een app maken op de traditionele manier. Bijvoorbeeld door zelf te gaan programmeren. Of dit te laten doen door een ervaren ontwikkelaar.

 2. Een app maken zonder programmeerkennis. Dit kan met het eenvoudige drag-and-drop systeem van AppMachine. Je beschikt hiermee direct over een lange lijst functionaliteiten waar je anders zouden moeten programmeren. Je hoeft niet de volledige broncode te kennen. Een simpel ontwerp kun je later uitbreiden met geavanceerde functies en complexere pagina's.

Ook een app maker gebruiken, zoals AppMachine? Om bijvoorbeeld een web app of een native app te maken? Start dan nu jouw gratis proefperiode en bouw zelf een app.

Beide methodes bespreken we hieronder.

A. Een app maken op de traditionele manier#

Als je op de traditionele manier een app maakt, moet je door een heel proces: kunnen programmeren, in bijvoorbeeld Swift of Kotlin, is dan niet genoeg. Je moet ook bekend zijn met de ins en outs van backend development. Dit is de 'achterkant' van het ontwerpproces: dat wat de gebruiker niet ziet.

Je moet veel werk verrichten voordat je zelfs maar kan beginnen met een app maken.

Deze stappen moet je nemen bij maken van een app:

 1. Leren hoe je een app maakt.

 2. Een outline maken van je idee.

 3. Een uitgebreid plan ontwikkelen.

 4. Onderzoek doen.

 5. Een voorlopige versie maken van je app.

 6. Meerdere tests doen voor elke eigenschap die je app heeft.

 7. Je ontwerp afronden.

 8. Je app naar een database linken.

 9. De voorbereiding om je app gebruiksklaar te maken.

Geen wonder dat zo veel ondernemers zich geïntimideerd voelen bij alleen al het idee om een app te maken.

Een app maken wordt daarom liever overgelaten aan een externe partij. Het nadeel daarvan is dat de kosten al snel in de duizenden of zelfs tienduizenden euro's lopen.

Gelukkig is er ook een andere manier om een app te maken: een app maken zonder programeerkennis. Hoe dat moet? Dat leggen we je hieronder uit.

B. Hoe maak je een app zonder programmeerkennis? Zo maak je eenvoudig je nieuwste app met de app maker van AppMachine#

Moet je een diploma halen als programmeur om een app te kunnen maken? Nee, want is er een alternatief: een app maken zonder programmeerkennis met een no code app builder.

Een app maken zonder code kan met de volgende stappen.

Hoe maak je een app met AppMachine

Stap 1: Kies je aanbieder#

Je hebt de keuze uit een aantal app makers (software om je app te maken): de ene is beter dan de andere. Let dus goed op of de app maker van jouw keuze alle functionaliteiten ondersteunt die je nodig hebt, regelmatig geüpdatet wordt en een goede support biedt bij problemen. Ook kan het handig zijn als de support gedaan wordt door mensen die in dezelfde tijdzone zitten als jij. Dan hoef je minder lang te wachten op antwoord als je een vraag hebt.

Zo maak je de juiste keuze voor de juiste app maker:

 1. doe onderzoek;

 2. lees reviews en vergelijk prijzen;

 3. zoek een platform dat aan al je wensen voldoet.

Een app bouwen met de krachtige editor van AppMachine maakt het voor iedereen mogelijk zelf een aap te maken. Met ons drag-and-drop systeem is een app bouwen net zo eenvoudig als bouwen met lego. Een app maken was nog nooit zo makkelijk!

Stap 2: Start met bouwen#

Bouw je jouw app met AppMachine?

Dit is zijn de stappen:

 1. Maak een account aan;

 2. Kies je pakket en start je gratis proefperiode;

 3. Bekijk verschillende tutorials en voorbeelden.

 4. Klik op de “+ Nieuwe App”-knop.

Tijdens het bouwen van je app is het handig als je de beschikking hebt tot bijvoorbeeld:

 • product-beschrijvingen;

 • afbeeldingen;

 • teksten;

 • naw-gegevens;

 • testimonials.

Zorg dat je goed in beeld welke functionaliteit je in de app wilt hebben

Stap 3: Kies een template of begin bij nul#

Je hebt nu 2 mogelijkheden om de app van je dromen te bouwen:

 1. Je begint met niks en denkt alles uit tot in de details, zoals de opschriften van knoppen.

 2. Je maakt slim gebruik van kant-en-klare templates, voorgedefinieerde sjablonen en je begint met inrichten.

Gebruikers van AppMachine kiezen vaak de 2de optie: Zo is een app maken kinderspel. Je hoeft alleen maar de style en inhoud naar wens aan te passen. Indien gewenst voeg je eenvoudig een extra blok toe of je haalt er een weg.

En als je voor een andere ( soortgelijke klant) al een app gemaakt hebt, dan kun je gewoon een kopie maken en dan hoef je alleen de styling en wat content aan te passen. Dan heb je in een minimum van tijd de app klaar.

Klinkt goed, toch?

Stap 4: Pas het ontwerp aan naar je wensen#

Met AppMachine heb je alle voordelen van een mobiele app die je zelf naar wens aanpast: Maak slim gebruik van voorgeprogrammeerde software zonder dat je programeerkennis hoeft te hebben. Iedere blok is volledig aan te passen naar jouw wensen. Denk hierbij aan de teksten, kleuren en lettertypes. Je kunt ook het hoofdmenu van je app helemaal aanpassen naar jouw eigen branding. Je hoeft geen designer te zijn.

Zo bespaar je veel tijd en geld.

Stap 5: Publiceer je App#

Je app ziet er nu fantastisch uit. Het is tijd om je app te publiceren.

Zo publiceer je jouw app met AppMachine:

 1. Klik op publiceren en volg de aangegeven stappen.

 2. Onze handleidingen loodsen je door het hele proces.

 3. Alle technische zaken regelen wij voor je.

 4. Zet een knop op je website om je app te downloaden.

Het enige wat je nu nog moet doen is gebruikers aantrekken. Je gebruikers zijn je klanten voor de toekomst. Hoe trek je gebruikers aan voor je app?

De eerste gebruikers voor je app trek je aan je met:

 1. een goed uitgedachte app marketingstrategie;

 2. een sterke call-to-action.

Stap 6: Blijf je app testen en doorontwikkelen#

Zorg ervoor dat je enkele klanten je app ziet gebruiken: Is een functie die je app biedt niet duidelijk genoeg? Pas het dan aan zodat je app altijd de beste gebruikers-ervaring biedt.

Met 5 gebruikers uit je doelgroep los je al 80% van de conversie-problemen op. Conversies zijn het aantal mensen dat een bepaalde actie onderneemt in je app. Bijvoorbeeld klikken op een link of een aankoop doen.

Waar moet je opletten als je een app test?

Let bij het testen van een app bijvoorbeeld op:

 • Werkt je app goed op elk apparaat? Heb je een app op meerdere mobiele telefoons en/of is het toegankelijk via je website? Je app moet dan visueel duidelijk zijn op alle apparaten. Bijvoorbeeld op een mobiel toestel met iOS (Apple). Maar ook op een Android (dit zijn telefoons van andere aanbieders dan Apple). Test je app dus op verschillende mobiele telefoons, pc's en tablets, zoals de iPad, wanneer je app voor meerdere platformen te downloaden is.

  Het handige van een app maker zoals AppMachine is dat alle blokken al helemaal geschikt zijn gemaakt voor zowel iOS en Android en voor verschillende schermformaten.

Andere zaken waarbij je op let bij het testen van je app zijn:

 • Zitten er nog bugs (fouten) in je app?

 • Kan je menu of een functie duidelijk of sneller?}

Pas je copy (tekst), ontwerp en afbeeldingen aan als dit moet. Daarmee zorg je voor het maximale resultaat met jouw app.

Stap 7: Traceer de data van je klanten#

Een van de grootste voordelen van een mobiele app? De inzichten die je krijgt door de data (gegevens) van je gebruikers: Je klanten voor de toekomst. Net als bij je website kun je dit bijhouden met bijvoorbeeld een tool als Google Analytics. Die verschaft je inzicht in welke pagina's in je app de meeste bezoekers trekken. Maar ook hoeveel tijd ze doorbrengen in jouw app en welke conversies er plaatsvinden.

Maar ook nadat je een app gepubliceerd is, moet je aan je app blijven werken:

 1. Promoot je app met goede marketing.

 2. Zorg ervoor dat veel mensen je app downloaden.

 3. Blijf testen en je app verbeteren.

Wil je zelf een applicatie ontwikkelen? Maak het jezelf dan niet ingewikkelder dan het is. Je hoeft geen app ontwikkelaar te zijn als je zelf een app gaat maken. Een app maker zoals AppMachine doet het zware werk, jij strijkt met de eer. Je kunt je apps zelfs helemaal white label bouwen. Dan weet niemand dat je de app met AppMachine gemaakt hebt. Op die manier kun je zelf apps gaan verkopen als reseller en er meer geld voor rekenen dan het jou kost!

Start met app bouwen en ontdek alle functies van AppMachine

AppMachine Reviews#

Een app bouwen met AppMachine is eenvoudig

"Ik vind het geweldig dat ik veel dingen aan mijn app kan aanpassen. Door het drag-and-drop systeem voeg je makkelijk pagina's en items toe aan je content. Een app bouwen en zaken aanpassen met AppMachine is erg eenvoudig. De instellingen spreken voor zichzelf en je kunt je app aanpassen op de manier zoals je wil. Als iets niet werkt of als je iets niet begrijpt, is er een fantastische service support. Ze reageren vaak binnen enkele dagen en soms zelfs binnen enkele uren."

Visueel indrukwekkend

"De editor van dit Nederlands bedrijf is visueel zeer indrukwekkend en toch niet overweldigend. We vonden hun idee om Lego-bouwstenen te gebruiken erg leuk.

AppMachine is een van de beste app-makers die we gezien hebben. Hoewel niet alle gebruikersinterfaces meteen intuïtief waren, geloven we dat AppMachine het potentieel heeft om een van de beste applicatiemakers te zijn."

Fisherland: een nieuwe website die bezoekers wil leren om apps te maken

Bron: Hoe kan ik zelf een app maken? (Dat kan op 3 manieren)

Een van de beste appmakers

Een van de beste appmakers die we hebben gezien."

Tooltester

Bron: Zelf een app maken: de 16 beste appmakers

Hoe maak je een app vanaf scratch: Veelgestelde vragen

Er zijn veel mogelijkheden om een app te maken. Maar je hebt waarschijnlijk al ontdekt dat veel van deze 'oplossingen' ingewikkeld zijn.

Gelukkig hoeft dit niet zo te zijn, dankzij AppMachine: Een app builder waarvoor je niet hoeft te kunnen programmeren.

Zo kies je voor de makkelijkste manier om de visie die je met je bedrijf hebt waar te maken.... zonder kwaliteit in te leveren.

In een mum van tijd heb je een spiksplinternieuw kanaal om je verkopen en merkloyaliteit te verhogen.

Meer weten? Dan geven deze veelgestelde vragen een antwoord!

Hoe maak je een app voor je mobiele telefoon (een mobiele app)?
Kan ik mijn app zelf maken?
Hoe lanceer ik mijn app in de Apple of Google Play Store?
Kan je als beginner zelf een app maken?

Related Posts